ETT NYTT OCH SJÄLVKLART SÄTT ATT ARBETA MED INTIMITET, SIMULERAT SEX OCH NAKENHET

Hur hanterar en intima scener utan att riskera att gå över personliga gränser?  Och hur vet en egentligen var gränserna går? Hur skiljer en på det personliga och det professionella? Hur gör en för att inte hamna i en stereotypisk bild av hur sex brukar se ut på scen och film?

Precis som en stuntkoordinator som koordinerar och koreograferar autentiskt våldsamma  scener samtidigt som det sker med största möjliga säkerhet skapar en intimtetskoordinator intima och autentiska scener som är trygga och säkra för alla inblandade.  

Genom att koreografera scenen i fysiska och emotionella moment blir all beröring planerad och förutbestämd vilket inte bara ger en tydlig struktur och trygghet utan även en fördjupning av scenen.

Samarbetet med en intimitetskoordinator börjar fördelaktigt på ett tidigt stadium och fortlöper genom hela produktionen men kan också ske som ett kortare inhopp.  Gemensamt är att arbetet, oavsett om det är för scen, TV eller  film, alltid utgår från regissörens vision och skådespelarnas samtycke.   

Foto: Dainis Graveris

HUR GÅR DET TILL?

Tänk dig en stuntkoordinator som koordinerar en våldsam scen. Tillsammans med producent och regissör gås säkerhet och vision igenom. Ni diskuterar målet med scenen, vad ni vill berätta med scenen och hur den hjälper till att föra historien vidare. Stuntkoordinatorn har kontakt med skådespelarna för att säkerställa att de känner sig säkra inför den planerade scenen och hittar alternativa sätt att möta utmaningar. Alla säkerhetsåtgärder som tas görs i samspråk med produktionsteamet innan stuntkoordinatorn, tillsammans med skådespelarna, koreograferar varje rörelse. Precis så arbetar en intimitetskoordinator, men med scener som innehåller intimitet, simulerat sex och nakenhet. Den färdiga scenen har inte bara gått till på ett säkert och tryggt sätt för alla inblandade utan har dessutom fördjupats, blivit proffsigare och mer trovärdig. 

VAD TYCKER SKÅDESPELARE OCH REGISSÖRER?

Riksteaterns regissör Lisa Färnström var först ut med att anlita intimitetskoordination i Sverige till hennes uppsättning av Blod, svett och tårar (2019). Här berättar hon, tillsammans med skådespelare Dejmis Rustom Bustos, om deras upplevelse från att arbeta med Malin B. Erikson.

Foto: Milja Rossi

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipisicing elit sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.

Gerald Gilbert

Developer