OM INTIMITET PÅ SCEN, TV OCH FILM

Intimitet på scen, TV och film drivs av Malin B. Erikson, kvalificerad intimitetskoordinator med utbildning från Ita O’Brien, Intimacy on Set i London

Intima scener kan ofta vara utmanande för både skådespelare och regissör. Inte allt för sällan blir skådespelarna lämnade till sin egen förmåga att improvisera fram en intim scen. Ibland till och med utan att känna varandra eller ens ha fått tid att prata igenom scenen. På samma vis som att en våldsam scen kan orsaka yttre skador om den inte tas hand om på rätt sätt, så kan en intim scen orsaka inre skador som inte syns på utsidan. En skada som kan leva sig kvar i flera år efteråt. 

Arbetet med att ta fram en struktur att arbeta med intima scener har pågått i både USA och England under flera år men det var först i och med #metoo, hösten 2017, som film och teater faktiskt började efterfråga ett gemensamt ramverk för intima scener. 

I Sverige introducerades metoden först i augusti 2019 då Malin B. Erikson tog vidare stafettpinnen som Sveriges första intimitetskoordinator och startade Intimitet på scen, TV och film. Idag koordinerar och koreograferar Malin intima scener för både stora och små produktionsbolag inom scen, TV och film. Mycket av detta arbete kommer att kunna ses under 2021. Malin arbetar även för att sprida kunskap om intimitetskoordinering genom föreläsningar, workshops och samtal. 

logo transparent

Foto: Roger Turesson DN

OM MALIN B. ERIKSON

Malin är intimitetskoordinator, skådespelarpedagog och regissör som levt och arbetat runt om i världen i mer än 20 år. Hon har studerat Actor training and coaching (master) och regi vid Royal Central School of Speech and Drama, Pedagogik (fil.kand) vid Umeå universitet och Dramaturgi vid RADA.  

Under perioden augusti 2019 – augusti 2020 har Malin utbildat sig till intimitetskoordinator hos pionjär Ita O’Brien, grundare till Intimacy on Set och uppfyller Sag-Aftras krav på expertis, utbildning och erfarenhet i enlighet med Intimacy Coordinator Standards and Protocols

Malin är medlem i The Intimacy Practitioners’ Guild (IPG), medgrundare till det nordiska samarbetet Nordic Intimacy Coordinators (NIC) och ingår idag i ett nätverk av intimitetskoordinatorer från olika delar av världen.

Klicka här för mer information om Malins utbildning relevant för intimitetskoordinering