OM INTIMITET PÅ SCEN, TV OCH FILM

Intima scener kan ofta vara utmanande för både skådespelare och regissör. Inte allt för sällan blir skådespelarna lämnade till sin egen förmåga att improvisera fram en intim scen. Ibland till och med utan att känna varandra eller ens ha fått tid att prata igenom scenen. På samma vis som att en våldsam scen kan orsaka yttre skador om den inte tas hand om på rätt sätt, så kan en intim scen orsaka inre skador som inte syns på utsidan. En skada som kan leva sig kvar i flera år efteråt. 

Arbetet med att ta fram en struktur att arbeta med intima scener har pågått i både USA och England under flera år men det var först i och med #metoo, hösten 2017, som film och teater faktiskt började efterfråga ett gemensamt ramverk för intima scener. 

I Sverige introducerades metoden först i augusti 2019 då Malin B. Erikson tog över stafettpinnen som Sveriges första intimitetskoordinator och startade Intimitet på scen, TV och film efter att ha börjat studerat intimitetskoordinering hos pionjär Ita O’Brien i London. Idag är Malin flitigt anlitad av både stora och små produktionsbolag. 

 

logo transparent

Foto: Roger Turesson DN

OM MALIN B. ERIKSON

Malin är intimitetskoordinator, skådespelarpedagog och regissör som levt och arbetat runt om i världen i mer än 20 år. Hon har studerat Actor training and coaching (master) och regi vid Royal Central School of Speech and Drama, Pedagogik (fil.kand) vid Umeå universitet och Dramaturgi vid RADA.  

Malin har sedan 2019 utbildat sig till intimitetskoordinator hos pionjär Ita O’Brien och är nu engagerad i utbildningens steg 3 under mentorskap av intimitetskoordinator Ita O’Brien, grundare av Intimacy On Set i Storbritannien. Malin uppfyller Sag-Aftras krav på expertis, utbildning och erfarenhet i enlighet med Sag-Aftras’ Intimacy Coordinator Standards and Protocols.  För detaljerat information om Malins utbildning relevant för intimitetskoordinering klicka här.

 Malin är medgrundare till det nordiska samarbetet Nordic Intimacy Coordinators (NIC) och ingår idag i ett nätverk av intimitetskoordinatorer från olika delar av världen.