Lika självklart som stuntkoordinering

Lite förenklat skulle man kunna jämföra intimtetskoordinering med stuntkoordinering.  Samarbetet med en stuntkoordinator börjar fördelaktigt på ett tidigt stadie i processen.  Grunden i arbetet är att skapa en autentisk scen utifrån regissörens vision samtidigt som det sker på ett säkert och tryggt sätt för alla inblandade. Stuntkoordinatorn har en övergripande syn över produktionens stuntscener, bryter ner manus, gör riskbedömning, för en dialog med skådespelarna inför de aktuella scenerna och hittar alternativa sätt att möta utmaningar. Alla säkerhetsåtgärder vidtas i samråd med produktionsteamet innan stuntkoordinator koreograferar de olika momenten i scenen i samarbete med regissör. 

Ungefär så fungerar en intimitetskoordinator, men med scener som innehåller intimitet, nakenhet, simulerad sex och sexuellt våld. Arbetet med scenen har därmed inte bara gått till på ett säkert och tryggt sätt för alla inblandade, utan har också fördjupats och blivit mer autentisk.

En intimitetskoordinator har både konstnärlig utbildning, spetskompetens inom intimitetskoordinering och utbildning inom mental hälsa.  

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / Ur Tisdagsklubben, Anagram

Intimitetskoreografi ger frihet!

Kanske tänker du att intimitetskoreografering begränsar skådespelarens rörelse och kreativitet men det är precis tvärtom.  Genom att scenen koreograferas och bryts ner i detalj öppnas möjligheter och skådespelarna får en större frihet till att fördjupa sitt karaktärsarbete samtidigt som risken för att personliga gränser överskrids minimeras. 

Intimitet är individuellt och bör därför, oavsett genre, hanteras varsamt och genom en tydlig struktur. 

Som intimitetskoordinator har Malin ett övergripande ansvar för de intima scenerna och finns tillgänglig under hela processen. All koreografi och koordinering sker i nära samarbete med regissör och skådespelare samt med andra professioner och avdelningar i  produktionen.

magisterlekarna
Foto: Northern Fable / Ur Magisterlekarna

Bakgrund och vägen till Sverige

Intimitetskoordinering blir allt vanligare och i dag väljer många produktionsbolag i Sverige och i hela världen att samarbeta med intimitetskoordinatorer. Arbetet med att ta fram en struktur att arbeta med intima scener har pågått i både USA och England under flera år men det var först i och med #metoo, hösten 2017, som film och teater faktiskt började efterfråga ett gemensamt ramverk för intima scener.  

I Sverige introducerades metoden och den nya yrkesrollen i augusti 2019 då Malin B. Erikson tog vidare stafettpinnen som Sveriges första intimitetskoordinator. 

Snabba Cash - På Netflix

Det är första gången man ser våra kroppar ha sex i Sverige och då ville vi göra det bra. Det var viktigt för oss att inte kompromissa utan göra det som två vita kroppar gör när de har sex.” – Alexander Abdallah (Raseriet)

“Att prata om rollfigurernas sexualitet innan inspelningen, gör allt mycket lättare. Vi är båda avklädda i våra intima scener, men det känns inte som en big deal. Det som ser hett och äkta ut, är bara koreografi.”  – Evin Ahmad (Aftonbladet)

kontakta Malin

Copyright © 2021 Intimitet på scen, TV och film