OM MALIN B. ERIKSON

Malin är i grunden scenkonstregissör och skådespelarpedagog och har levt och arbetat runt om i världen i över 20 år. Rörelse, kroppslig gestaltning, emotioner och scennärvaro har alltid varit centrala delar i hennes arbete. Hon har studerat ‘Actor Training and Coaching’ (master) och regi vid Royal Central School of Speech and Drama (RCSS), Dramaturgi vid RADA och Pedagogik (fil.kand) vid Umeå universitet.

Malin introducerade intimitetskoordinering till Sverige augusti 2019 som Sveriges första intimitetskoordinator efter att ha utbildat sig hos pionjär Ita O’Brien – Watchmen (HBO), Sex Education (Netflix), I May Destroy You (HBO) och Normal People (Hulu). Under ett år fortsatte Malin som elev hos Ita O’Biren och uppfyller idag Sag-Aftras krav på expertis, utbildning och erfarenhet i enlighet med Intimacy Coordinator Standards and Protocols

Idag koordinerar och koreograferar Malin intima scener för både stora och små produktionsbolag. Till hennes repertoar kan bla ses – Min fantastiska väninna (Kulturhuset Stadsteatern), Snabba Cash (Netflix), Deg (SVT), Vinterviken (Netflix), och Tisdagsklubben (SF Studios).  En stor del av Malins arbete handlar också om sprida kunskap om hur vi genom en tydlig struktur och ramverk skapar trygghet kring intima scener genom föreläsningar, workshops och panelsamtal. 

Malin driver Nordic Intimacy Coordinators (NIC) tillsammans med intimitetskoordinator Pia Rickman och ingår idag i ett nätverk av intimitetskoordinatorer från olika delar av världen. Malin är även medgrundare och medlem i The Intimacy Practitioners’ Guild (IPG).

VAD GÖR EN INTIMITETSKOORDINATOR?

En intimitetskoordinator koreograferar och koordinerar scener som innehåller intimitet, nakenhet och simulerat sex på scen, TV och film. Intimitetskoordinatorn arbetar nära regissör, håller förberedande och uppföljande samtal med skådespelare, koordinerar med andra professioner så som kostymör, mask, FAD etc. och, tillsammans med regissör och skådespelare, koreograferar scenen för visuell och dramaturgisk fördjupning. 

En intimitetskoordinator fungerar som en facilitator och en opartisk tredje person i produktionen. Genom att scenen varsamt bryts ner i detalj får skådespelarna en större frihet till att fördjupa sitt karaktärsarbete och risken för att personliga gränser överskrids minimeras.

Intimitetskoordinering blir allt vanligare över hela världen och i dag använder fler och fler produktionsbolag i Sverige och världen intimitetskoordinatorer till sina produktioner. Arbetet med att ta fram en struktur att arbeta med intima scener har pågått i både USA och England under flera år men det var först i och med #metoo, hösten 2017, som film och teater faktiskt började efterfråga ett gemensamt ramverk för intima scener. 

I Sverige introducerades metoden och den nya yrkesrollen i augusti 2019 då Malin B. Erikson tog vidare stafettpinnen som Sveriges första intimitetskoordinator.

Ur Belfast Girls. Foto: Roger Turesson DN